Nieuwsberichten Hier staat het laatste nieuws van Task Force Indisch Rechtsherstel

CAPITULATIE VAN HET KNIL 8 maart 1942

7 maart 2020

De capitulatie van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger werd ondertekend op maandag 9 maart 1942. Gouverneur-generaal Tjarda van Starkenborgh Stachouwer gaf eerder via het radiostation van Kalidjati de troepen het bevel zich over te geven. De strijd om Nederlands-Indie werd binnen slechts negen dagen na de eerste Japanse landingen op Java (circa 60.000 man) beslist.

“De Japanse strijdkrachten, die opereerden tegen de hoofdmacht van de tegenstander in de omgeving van Soerabaja en Bandoeng, hebben de strijdkrachten van de tegenstander, bestaande uit 93.000 man Nederlands-Indische troepen en 5.000 man Australische, Britse en Amerikaanse troepen, op 9 maart te 15.00 uur tot onvoorwaardelijke capitulatie gedwongen”, aldus de verklaring van het Japanse keizerlijke hoofdkwartier.

“Gouverneur-generaal Tjarda van Starkenborgh Stachouwer had instructies uit Londen om niet tot algehele capitulatie over te gaan, maar alleen de capitulatie van Bandung te accepteren. De Japanse generaal Imamura eiste onvoorwaardelijke overgave. Luitenant-generaal H. Ter Poorten, opperbevelhebber der Nederlands-Indische troepen, was het niet eens met de opstelling van Van Starkenborgh Stachouwer (dus Londen). Imamura verloor zijn geduld. Hij zei tegen Van Starkenborgh Stachouwer dat hij niet met diplomaten en rechtsgeleerden wilde praten maar liever rechtstreeks met de militairen. Daarna werden de onderhandelingen met Ter Poorten voortgezet, resulterend in de onvoorwaardelijke capitulatie van het KNIL op 9 maart 1942.” (Loe de Jong)

Sinds Koningin Wilhelmina op 8 december 1941 de oorlog verklaard had aan Japan, raakte alles in een stroomversnelling. Japan veroverde steeds grotere delen van Nederlands-Indiƫ. De Nederlandse zeemacht bleek niet opgewassen tegen de krachtige, modern uitgeruste Japanse vloot. Hetzelfde gold voor de lucht- en landmacht. Al tien jaar werd de Nederlandse regering om nieuw materieel verzocht, maar dit werd steeds afgestemd, met alle gevolgen van dien. Na een korte, hevige strijd verloor Nederlands-Indiƫ uiteindelijk van de gevreesde bondgenoot van nazi-Duitsland.

Task Force Indisch Rechtsherstel
www.TFIR.nl

Fragment krantenbericht van de capitulatie (Haarlem’s Dagblad,10 maart 1942). Op de foto: Luitenant-generaal H. ter Poorten (links) tijdens de capitulatie van het KNIL te Kalidjati op 9 maart 1942, Luitenant-kolonel P.G. Mantel, verder Japanse militairen met Japanse opperbevelhebber de generaal Hitoschi Imamura (Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Lees ook: