Nieuwsberichten Hier staat het laatste nieuws van Task Force Indisch Rechtsherstel

Publicatie in het AD: onthullingen over de backpay

4 december 2017

Op 1 december 2017 publiceerde het Algemeen Dagblad over de backpaykwestie, naar aanleiding van het hoger beroep in de zaak die nabestaanden van ex-KNIL-militairen en oud-ambtenaren voeren tegen de Staat. De ‘backpayregeling 2015’ van voormalig staatssecretaris Van Rijn (VWS) is bedoeld als ‘morele genoegdoening’ voor ex-KNIL-militairen en oud-ambtenaren die op 15 augustus 2015 nog in leven waren. De regeling sluit nabestaanden van hen die vóór de peildatum overleden waren volledig uit.

Liszy Jonkers, dochter van een ex-KNIL-militair die door de Japanse bezetter tewerkgesteld werd aan de Birma-Siamspoorweg, is naar de rechter gestapt. Haar aanvraag voor de backpay werd afgewezen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) omdat haar vader in 2004, dus vóór de peildatum, overleed. Haar bezwaar werd door de rechter afgewezen. Op 30 november 2017 diende haar hoger beroep. De uitspraak is over zes weken.

Kop: AD, 1 december 2017

Onderzoeksjournalist Griselda Molemans heeft samen met Task Force Indisch Rechtsherstel onderzoek gedaan ter ondersteuning van de zaak van Mw. Jonkers. Uit archiefonderzoek blijkt dat Nederland miljarden heeft weggemoffeld inzake de salarissen van KNIL-militairen en ambtenaren die zij nooit ontvingen over de oorlogsjaren.

‘Nederland moffelt een miljardenschuld aan de Indische gemeenschap weg. Dat stellen nabestaanden van voormalige KNIL-militairen en ambtenaren uit Nederlands-Indië. Gesteund door de Task Force Indisch Rechtsherstel strijden ze bij de rechter tegen de staat om uitbetaling van achterstallige salarissen tijdens de oorlog.’ (AD)

Het archiefonderzoek van Griselda Molemans bracht meer onthutsende feiten aan het licht.

U kunt het hele artikel hieronder lezen en downloaden.

DOWNLOAD HET ARTIKEL ALS PDF

*****

U kunt het artikel ook lezen op de website van het AD.

Klik hier om naar de website van het AD te gaan

*****

© Task Force Indisch Rechtsherstel

Lees ook: