Nieuwsberichten Hier staat het laatste nieuws van Task Force Indisch Rechtsherstel

Rotterdam kiest voor verkoop Eneco aan het omstreden Japanse Mitsubishi

31 januari 2020

In de late avond van 30 januari 2020 stemde de gemeenteraad van Rotterdam voor verkoop van Eneco aan Mitsubishi. De strijd is echter nog niet gestreden, ook al is Rotterdam met 31,69% de grootste aandeelhouder van Eneco (waarvoor de stad straks 1,3 miljard euro van Mitsubishi krijgt). Nog niet alle gemeenten hebben gestemd, ook al is de meerderheid van 75% ‘dankzij’ Rotterdam bereikt. De verkoop moet bovendien nog worden goedgekeurd door de minister van Economische zaken. Wij blijven in elk geval onverminderd strijden voor de ex-dwangarbeiders en nabestaanden en we hopen dat u dat ook blijft doen middels onze schrijfactie.

De kritiek op een onvoorwaardelijke verkoop (dus zonder excuses en compensatie voor de Nederlandse ex-dwangarbeiders van Mitsubishi en nabestaanden) dringt door tot diverse gemeenteraden. Ook in Rotterdam klonk vanavond kritiek, met name vanuit de SP en Partij voor de Dieren. We vroegen TFIR-voorzitter Sylvia Pessireron ook om een reactie.

“Japan 1942-1945, Nederlandse krijgsgevangenen moesten onder mensonterende omstandigheden in de kolenmijnen en scheepswerven voor Mitsubishi werken. Velen overleefden het niet; zij die het konden navertellen, waren voor het leven getekend. Nu Mitsubishi op het punt staat om één van de grootste energiebedrijven van Nederland over te nemen, worden overlevenden en nazaten opnieuw en op pijnlijke wijze geconfronteerd met die gruwelijke tijd.

Ik hoop dat Mitsubishi met de stem van de kraanvogel zal spreken, waardoor alle betrokkenen voor eens en voor altijd een punt kunnen zetten achter deze slepende kwestie. De Nederlandse regering kan hierbij een belangrijke rol spelen door nadrukkelijk op te komen voor de belangen van haar voormalige krijgsgevangenen.”

Sylvia Pessireron
Voorzitter Task Force Indisch Rechtsherstel

Lees ook: