vrijdag 18 september 2020

18 september 1944: de ondergang van de Junyo Maru

Het Japanse vrachtschip Junyo Maru wordt vlakbij Padang door de Britse onderzeeër HMS Tradewind tweemaal getorpedeerd. Het schip zonk binnen een half uur. Aan boord bevinden zich circa 2500 geallieerde krijgsgevangenen en 4200 romoesja's (waaronder volgens ooggetuigen zelfs kinderen van twaalf tot veertien jaar). Circa 5600 mensen vinden de dood, onder wie 4000 romoesja's.

De ondergang van 'hellship' Junyo Maru is een van de grootste scheepsrampen in de geschiedenis, met bijna vier keer zoveel doden als bij de Titanic in 1912 (1500 slachtoffers). Toch is de Junyo Maru scheepsramp bij het grote publiek nog steeds vrijwel onbekend.

Het schip was onderweg van Java naar Sumatra met als eindbestemming de 220 kilometer lange Pakan Baroespoorweg. Degenen die de ramp overleefden, werden uit zee opgepikt door Japanners en alsnog naar de Pakan Baroespoorweg getransporteerd en daar tewerkgesteld.

Onder de KNIL-militairen bevonden zich ook Surinamers, tien van hen zijn omgekomen.Junyo Maru

History Matters Lezing Sylvia Pessireron

Wat is de RMS? En wat gebeurde er met de Molukse KNIL-militairen en hun families na de onafhankelijkheid van Indonesië? Deel 7 van de reeks ...