maandag 17 augustus 2020

De Voorleessessies - Podcast Sylvia Pessireron


In De Voorleessessies van Theaterfestival Boulevard (Den Bosch) luisteren we naar Indische en Molukse verhalen en reflecties. In deze aflevering leest auteur Sylvia Pessireron fragmenten voor uit haar boek Gesloten koffers en vertelt zij over de achtergrond van haar romans. Na 'De verzwegen soldaat' uit 2012 is 'Gesloten koffers' de tweede gefictionaliseerde roman van Pessireron over de geschiedenis van de Molukkers.

"Ik heb een paar jaar geleden om excuses gevraagd van de Nederlandse regering. Puur vanwege de wijze waarop zij de KNIL-soldaten in 1951 voor de gek hebben gehouden, hebben bedrogen eigenlijk. In de kou gezet. Maar zo ga je gewoon niet met je mensen om en al helemaal niet met mensen van wie je altijd, decennia lang, misschien wel eeuwen lang, hebt gezegd dat ze zo trouw waren aan jou. Is dat dan de wijze waarop je ze bedankt?

Ik zou graag zien dat, linksom of rechtsom, er excuses komen. Je kan niet een bevolkingsgroep 70 jaar lang hier huisvesten zonder je rekenschap te geven van de wijze waarop jij hen hier naartoe hebt gebracht."

History Matters Lezing Sylvia Pessireron

Wat is de RMS? En wat gebeurde er met de Molukse KNIL-militairen en hun families na de onafhankelijkheid van Indonesië? Deel 7 van de reeks ...