vrijdag 28 augustus 2020

Klaagzang voor een atoombom VIDEONagasaki, 9 augustus 1945. De inslag was om 11.02 in de ochtend. Op dat moment waren er ook geallieerde krijgsgevangenen in Nagasaki, bijvoorbeeld in het Mitsubishi-kamp Fukuoka 14, amper 1800 meter van het epicentrum van de inslag. Onder hen bevonden zich 152 KNIL-militairen. Rudi Hoenson was één van hen.

Rudi overleefde de ramp ternauwernood. Later schreef hij het gedicht Klaagzang voor een atoombom (Atom Lament) over zijn ervaringen. Wij maakten er een videoclip bij,

In de media worden de krijgsgevangenen vaak vergeten. Hetzelfde geldt voor de atoombom op Nagasaki: de meeste aandacht gaat uit naar Hiroshima op 6 augustus. Rudi Hoenson zette zich actief in om daar verandering in te brengen. Met zijn gedicht, in toespraken en interviews vroeg hij aandacht voor zijn lotgenoten van Fukuoka 14.

Als eerbetoon aan Rudi, die op 27 mei 2020 overleed, plaatsen wij hier zijn gedicht. Elk jaar op 9 augustus om exact 11.02 uur in de ochtend herdenken we met twee minuten stilte de krijgsgevangenen van Fukuoka 14. U ook? Veel dank.

History Matters Lezing Sylvia Pessireron

Wat is de RMS? En wat gebeurde er met de Molukse KNIL-militairen en hun families na de onafhankelijkheid van Indonesië? Deel 7 van de reeks ...